Descriere
Tigaie grill prevazut cu doua manere.
Material: Fonta
Dimensiuni: Diametru interior 31 cm ; Inaltime 2,5 cm ; Latime total cu manere 38 cm
Greutate: 3,10 kg
Se poate folosi in cuptor, vatra, jar, la aragaz, pe foc deschis si pe plita cu inductie. Recomandat manusi!
INFORMATII GENERALE, SFATURI UTILE SI AVANTAJELE FOLOSIRII UNUI VAS DIN FONTA
Vasul cumparat de catre Dvs. este produs din fonta cenusie, turnat din otel si fier (deci nu din aluminiu!), a carui suprafata a fost acoperita cu ulei de palmier pentru a evita formarea ruginei. Uleiul de palmier este o materie de prima nutritie, care nu este daunatoare pentru sanatate!
Exista doi diferite vas din fonta: asezonata si neasezonata. Vasul asezonata are culoare negru si vasul neasezonata are culoarea gri.
Procedura de asezonare:
1. Inainte de prima utilizare, produsul trebuie spalat bine cu apa calda si cu detergent pentru vase, dupa asta imediat stergeti vasul cu un prosop / servetel de hartie.
2. Odata vasul uscat, trebuie uns imediat cu un servetel de hartie imbibat in ulei vegetal (puteti sa folositi ulei de masline, ulei floareasoarelui, slanina, ulei de in si etc.).
3. Stergeti-l vasul cu un servetel, folosind impreuna ulei, pana se dispare majoritatea a murdarie. Trebuie sa folositi aici 3-4 servetel si cateva pic de ulei (cantitate variaza in functie de marimea vasului).
4. Dupa asta puneti vasul pe aragaz (daca aveti plita cu inductie/electrice nu este problema) si puneti ulei (1/3) in vas pentru ca trebuie sa prajiti cartofi in el. Folositi si coaja impreuna cu cartofi! Cartoful se imbiba cu reziduri murdarie si dupa un timp uleiul face un strat de protector intre vas si mancare. Dupa prajire aruncati uleiul si cartoful. – ACEST PROCEDURA NU ESTE OBLIGATORIU, NUMAI RECOMANDAT J .
5. Dupa prajire stergeti-l vasul cu un servetel uscat (deci nu spalati!), dar lasati un subtir de ulei pe toate suprafata.
6. Puneti vasul in cuptor (puteti sa folositi cuptor pe lemne, gaz sau electric) la o temperatura de 220-250° C pentru un timp de o ora (minim). Puteti ungeti vasul cu un subtire de ulei la fiecare 30 minute. Repetati procedura de 2-3 ori (2-3 x 30 minute la 220-250° C). va fi degajat si un pic de fum, care provine de la uleiul folosit la uns, care se arde, dar acest lucru este un fenomen normal. Recomandam sa deschideti ferestrele ca sa iasa fumul din bucatarie.
Daca ati cumparat un ceaun/cratita/disc mai mare si nu aveti spatiu suficient in cuptor, atunci puneti vasul pe foc deschis/aragaz si lasati pe foc 10-15 minute (adica in limbaj simplu: sa ardem uleiul pe suprafata de gatit si sa-i inducem efectul natural de NON-STICK). Repetati acest procedura de 2-3 ori”. In acest timp culoarea vasul devine neagra (daca a avut culoare gri inainte). Acest procedura poate fi aplicat un anumit interval pe fiecare vas din fonta daca mancarea incep sa prinda (lipeste) din nou.
*Daca vasul Dvs. este asezonata deja in fabrica, atunci aplicati numai procedura al doilea din punctul 6.: „puneti vasul pe foc deschis/aragaz si lasati la foc 10-15 minute (adica in limbaj simplu: sa ardem uleiul pe suprafata de gatit si sa-i inducem efectul natural de NON-STICK) - nu este obligatoriu, numai recomandat, dar se merita! Repetati acest procedura de 2-3 ori.”
De exemplu Noi, la MrFoc, asezonam (cu toate procedura inclusa) fiecare vas din fonta (si vase care au fost asezonata deja in fabrica!) pe care folosim si noi in bucatarie pentru ca asezonarea este cu scopul evitarii ruginirii vasului si pentru evitarea lipirii cu usurinta a mancarurilor, de fundul vasului in timpul gatirii. Vase care au fost asezonate deja in fabrica are numai o singura (si foarte subtir) asezonare pe suprafata si din cauza asta recomandam asezonarea si pe vase care au fost asezonate deja in fabrica.
Informatii despre vase din fonta (in general):
Vase din fonta (si emailate) puteti sa folositi pe foc deschis, in cuptor (electric si pe lemn) si pe fiecare plita: inductie, aragaz, vitroceramic, halogen, electric. Folosirea in microunde este interzis! Atingeti manerele din fonta doar cu manusa in timpul utilizare!
Fata de un vas obisnuita (din aluminiu de exemplu), vasul din fonta devine din ce in ce mai buna si mai antiaderenta cu cat o folosesti mai mult + si mancarea vor fi mai gustoasa J.
Fata de un vas de aluminiu imbracata cu diverse straturi sintetice antiaderente (de exemplu teflonul) vasul din fonta te va tine o viata intreaga! Fonta necesita putin mai multa atentie fata de alte materiale, dar odata ce te-ai obisnuit cu ea nu vei mai vrea sa te desparti de ea si implicit vei vrea sa iti completezi colectia J
Daca alegeti sa spalati cu apa vasul din fonta, atunci dupa spalare stergeti vasul imediat cu un prosop/carpa uscat si tratati imediat vasul (toata suprafata) cu un subtire de ulei. Evita socul termic, nu puneti vasul de fonta direct sub jetul de apa rece dupa ce ai luat-o de pe foc! Exista posibilitatea de a se sparge sau crapa! In acelasi timp nu spala vasul de fonta cu detergent (daca se poate) si in niciun caz in masina de spalat. Detergentul va distruge stratul protector si antiaderent de ulei ceea ce favorizeaza rugina. In loc de detergent recomandam sa-l curatati numai cu sare.
Nu in ultimul timp, nu depozita vasele de fonta in spatii cu o umiditate crescuta si nici cu capacul pe ele.
Ce sa facem daca a aparut rugina pe vasul din fonta (de exemplu ati lasat in apa sau ati spalat si ati uitat sa intretineti cu ulei)?
Vasele de fonta ruginesc usor si rapid daca nu sunt intretinute corect. Va recomand sa folositi un cartof taiat in jumate si bicarbonat de sodiu (folositi sare daca nu aveti acasa sodiu bicarbonat) pe cartoful proaspat taiat si frecati bine vasul pana rugina se dispare (adaugati si un pic de apa). Daca problema este mai mare, atunci folositi si un burete din metal. Dupa ce rugina a disparut spalati foarte bine vasul si stergeti-l bine cu un prosop/carpa uscat pana se va usca vasul. Odata vasul uscat imediat trebuie uns cu un servetel de hartie imbibat in ulei vegetal (ulei de masline, ulei de in, ulei de floare soarelui, ulei de palmier, unt de exemplu) sau cel mai simplu folositi mana si ungeti vasul cu ulei. Recomandam ca dupa acest curatare faceti din nou procedura de asezonare.
Nu uitati sa depozitati vasele din fonta la loc uscat!
Pot sa fierb apa in vasul din fonta?
Pentru un ”scurt” timp, de exemplu ca sa faceti o mamaliga, da puteti sa fierbeti apa in vasul din fonta, dar numai dupa o asezonare (ardere) corecta, ca sa nu apara rugina pe suprafata de gatire. Si da, faceti asezonarea si pe vasul care este deja asezonat in fabrica.
Pentru un termen lung (prepararea pastei, legume si etc.) nu recomandam sa folositi vasul din fonta pentru fierberea apei in el sau pentru aburire. Pentru aceste proceduri recomandam folosirea vaselor din fonta emailate si/sau din inox.
Daca doriti sa preparati o supa in vasul din fonta natur, atunci va rugam sa evitati supe care sunt foarte acide (supa de rosii de exemplu). Gulas, ciorba, sarmale, tocanita, jumari, mamaliga, zacusca, clatite, fripturi si etc. este ok, dar vasul sa fie asezonata corecta inainte de folosire! Nu uitati ca fierul si otelul nu sunt prieteni cu apa! J
Nu recomandam folosirea vaselor din fonta natur (ne-emailata) pentru urmatoarele preparate: magiun, gem, pentru ca aceste alimente sunt acide. Aceste alimente (prune, pere si etc) sunt foarte acide si la final exista posibilitatea ca mancarea sa aiba un gust care persista, feros. Pentru aceste preparate va recomandam sa folositi vase din fonta emailate sau vase din inox!
Daca vasul din fonta nu este bine asezonat (ars), ar trebui evitata gatirea cu multe lichide sau cu ingrediente acide: citrice, supe, aburire. Pentru aceste alimente recomandam vase din fonta emailate sau vase din otel inoxidabil (inox) si vase cu acoperire antiaderenta.
Vasele din fonta sunt fragile?
Da, sunt fragile, dar sunt mai rezistente decat materialul ceramic si sticla. Manuiti-le cu grija pe cat posibil.